Raptor Conservation Program
EnglishNederlands
 • Bescherm de roofvogels!

  Deze prachtige dieren verdienen een betere bescherming zodat zij ongestoord in de natuur zich kunnen blijven voortplanten overal ter wereld.
 • Wist je dat...

  Gieren heel belangrijk zijn als opruimers in het ecosysteem!
  7 van de 9 in Afrika voorkomende gieren zijn bedreigd!
 • Donatie

  Met uw donatie vanaf al 15 euro/jaar kan de Raptor Conservation Program nieuwe projecten starten, nestkasten bouwen en voorlichtings materiaal ontwikkelen!
 • Crowdfunding

  Help ons met crowdfunding! Elk bedrag is welkom!

  www.dreamordonate.nl/1691-red-de-roofvogels

 

Over ons

­Al jaren lang speelden Ben en Marijke de Keijzer met de gedachte om met hun kennis en ervaring een stichting op te richten met als doel het beschermen van roofvogels in het buitenland. Na een reis in 2009 naar Zuid-Afrika kregen deze gedachten een steeds concretere vorm.

In enkele bezochte reservaten bleek dat er weinig kennis was over het broedgedrag van roofvogels. Daarnaast is het toerisme voornamelijk gericht op de "Big 5" dieren. In veel Afrikaanse landen gaat het dan ook niet goed met de roofvogels en uilen. Ze worden gezien als bedreiging en daardoor vaak gedood. Ook worden roofvogels en uilen opgegeten of dode roofvogels gebruikt om mensen er mee te kunnen "genezen". Natuurlijk zijn er in Afrika inmiddels diverse rehabilitation centra.

Ons doel is echter niet (verwonde) roofvogels en uilen te herintroduceren in de natuur, maar om ervoor te zorgen dat de roofvogels en uilen die in het wild leven nestgelegenheid krijgen. Juist omdat dit ook op afstand vanuit Nederland mogelijk is. Voor deze projecten zoeken we natuurreservaten die omheind zijn.

Reservaten zijn uitermate noodzakelijk voor roofvogels en uilen in Afrika. Buiten de reservaten wordt nog steeds vergiftigd aas neergelegd om Jakhalzen te vergiftigen. De Zadeljakhals (Canis mesomelas) is een geduchte rover die nogal eens jong vee doodt van de omwonende boeren. De boeren proberen op hun beurt om deze roofdieren met aas te lokken om deze te doden. De aasetende roofvogels zoals gieren en sommige arenden eten hier uiteraard ook van. Het gif hoopt zich op in de roofvogels en deze sterven een pijnlijke dood! Een ander nadeel hebben de roofvogels dat het gif kan zorgen voor zeer dunne eierschalen. De eieren breken dan vaak als de vogels erop broeden en soms breken deze al tijdens het leggen. Dat betekent dat er geen jongen worden voortgebracht en zo zullen soorten uit gebieden verdwijnen of uitsterven. Het is dus strikt noodzakelijk om de roofvogels in de reservaten te houden, zodat ze niet vergiftigd kunnen worden, en op deze manier kunnen we de vogels beter beschermen.

Allereerst gaan we inventariseren welke roofvogels en uilen momenteel in een gebied voorkomen en welke er al in het reservaat leven. Aan de hand van deze informatie zullen we nestkasten en nestgelegenheid maken voor deze vogels. Voor de uilen en valken worden nestkasten in allerlei formaten gebouwd en voor de grotere vogels zoals de gieren en arenden worden kunstnesten in elkaar gevlochten (die er heel natuurlijk uitzien) door de lokale bevolking.


Daarnaast zullen we voorlichtingsmaterialen verspreiden. Na een jaar kan er bekeken worden of de nestkasten / broedgelegenheden bewoond zijn of zijn geweest.
In de toekomst hopen we steeds meer projecten op te kunnen starten; niet alleen in Zuid-Afrika, maar overal waar onze hulp nodig is om deze prachtige dieren beter te beschermen!

Wij kunnen dit niet zonder uw hulp! Wilt u meer informatie over de mogelijkheden The Raptor Conservation Program te steunen klik dan hier.

Word donateur!

Help de roofvogels te overleven! Steun ons nu als donateur!
Meer informatie

Laatste nieuws

11/10/2014 - Samenwerking met Wildlifecrime! Lees verder ›

13/02/2014 - Bezoek Bonamanzi Lees verder ›

03/02/2014 - Bonamanzi Januari 2014 Lees verder ›

Nieuwsbrief

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van onze activiteiten of nieuws.Inschrijven nieuwsbrief

Co-Operate

Weet u, of heeft u een reservaat en bent u geinteresseerd in de mogelijk-heden om de roofvogelstand te bevorderen in het gebied?
Neem dan contact op!